Groente fermenteren

Gepubliceerd op 20 juli 2025 om 18:19

Alles over groente fermenteren: een leuke nieuwe hobby.

 

Groente fermenteren klinkt misschien heel ouderwets, maar het is nu helemaal een trend geworden.

Niet alleen is het duurzaam en een goede keuze voor je gezondheid, het is ook gewoon lekker.

In deze blog gaan we verder in op groente fermenteren. In de laatste alinea staat een superleuke cursus voor je klaar waarin jij zelf leert hoe je groente fermenteert.

Lees snel verder!

 

Overzicht

1. Wat is fermenteren?

2. Waarom starten met fermenteren?

3. Welke groenten kun je fermenteren?

4. Wat heb je nodig en hoe start je met fermenteren?

5. Mijn eigen ervaring.

 

1. Wat is fermenteren?

Een ouderwetse manier van bewaren.

Fermentatie is een natuurlijke manier om voedsel langer houdbaar te maken. Al vele jaren gebruiken mensen deze techniek om groenten te bewaren zonder koelkast. Denk aan zuurkool, kimchi, augurken...

Het fermentatieproces uitgelegd.

Tijdens het fermenteren zetten goede bacteriën suikers in de groente om in zuur. Hierdoor wordt de groente zuur, blijft het langer goed en krijgt het die kenmerkende smaak. Het is eigenlijk een soort gecontroleerde rotting – klinkt vies, smaakt heerlijk!

 

2. Waarom starten met fermenteren?

De gezondheidsvoordelen

Gefermenteerde groenten zitten vol probiotica: goede bacteriën die je darmen blij maken. Een gezonde darmflora is essentieel voor je spijsvertering, je immuunsysteem én je humeur. Win-win-win dus.

De smaakexplosie

Fermentatie geeft groenten een diepe, complexe smaak. Fris, zuur, soms een beetje funky. Het tilt een simpel gerecht naar een hoger niveau.

Goed voor het milieu én je portemonnee

Door groenten te fermenteren gooi je minder weg en hoef je minder vaak naar de winkel. Perfect voor foodwastebestrijders én budgetbewuste koks.

 

3. Welke groenten kun je fermenteren?

Populaire keuzes

  • Witte kool (voor zuurkool)

  • Chinese kool (voor kimchi)

  • Wortel

  • Komkommer

  • Rode biet

  • Uien

Minder bekende maar lekkere opties

  • Spruitjes (ja, echt!)

  • Bloemkool

  • Knolselderij

  • Sperziebonen

Wees creatief – bijna elke groente is fermenteerbaar!

 

4. Wat heb je nodig en hoe start je met fermenteren?

  1. Groenten of andere ingrediënten
    Bijvoorbeeld kool, komkommer, wortel, rode biet, knoflook, gember, bonen, granen, melk of zelfs fruit.
  2. Zout 
    Zout is belangrijk voor het creëren van een omgeving waarin goede bacteriën kunnen groeien en slechte worden onderdrukt.

  3. Schoon fermentatievat of pot
    Denk aan een weckpot of mason jar. Vermijd plastic of metalen potten die kunnen reageren met zuren.

  4. Een gewicht of iets om de ingrediënten onder het vocht te houden
    Bijvoorbeeld een klein schaaltje of een glazen gewicht.

  5. Deksel of doek
    Een luchtdoorlatend doekje of een deksel met waterslot.

  6. Water
    Gebruik gefilterd of gekookt water om chloor en andere chemicaliën te vermijden.

 

Hoe start je met fermenteren?

  1. Kies je ingrediënt
    Bijvoorbeeld witte kool voor zuurkool of komkommer voor zure komkommers.

  2. Was en snijd de groenten
    Schil de groenten en snijd ze in stukjes, reepjes of rasp.

  3. Voeg zout toe
    Houd ongeveer 2% zout aan ten opzichte van het gewicht van de groenten. Meng goed en kneus of masseer totdat er vocht vrijkomt.

  4. Stop alles in een pot
    Druk stevig aan, zodat er zo min mogelijk lucht tussen zit. Zorg dat alles onder het vocht komt te staan.

  5. Afdekken en laten fermenteren
    Dek af met een doek of sluit af met een deksel. Laat op kamertemperatuur staan. De duur varieert van enkele dagen tot weken, afhankelijk van het recept en je smaak.

  6. Proeven en bewaren
    Proef regelmatig. Als het naar wens is, zet je het in de koelkast voor een langere houdbaarheid.

 

5. Mijn eigen ervaring 

Ik heb het groentefermenteren ook even uitgeprobeerd.

Op zich is de voorbereiding en uitwerking niet heel moeilijk, maar daarna heb je wel even geduld nodig.

Omdat de olie natuurlijk even in de groente moet gaan trekken, kan je niet gelijk van deze snack genieten.

Maar het is het wachten waard; het zure van de groenten is heerlijk als bijgerecht.

Of gewoon op de tapasplank. Ik ga zeker nog de online cursus fermenteren volgen om helemaal een fermenteerpro te worden!

Je kan hier echt alle kanten mee op; je kan zure groente maken, maar ook zoet.

Probeer vooral veel uit en dan kom jij er vanzelf achter wat je het lekkerst vindt.

En dit is niet het alledaagse hapje op een borrelplank, dus misschien maak je ook nog indruk op visite en hopelijk gaan zij het ook maken!

Zo geef je de fermenteerflow lekker door.

Veel succes met fermenteren!

Starten met de online cursus fermenteren 

 

Ben je enthousiast geworden en wil je beginnen met groente fermenteren?

In deze Online Cursus Fermenteren leer je alles over groente fermenteren, van basisprincipes tot recepten.

Inclusief video’s, checklists en toegang tot een fermentatie-community.

Makkelijk volgbare instructies en goede begeleiding, zodat jij geen fouten gaat maken!

Schrijf je vandaag nog in en misschien wordt dit wel je nieuwe hobby! 

 

👉 Klik hier om je aan te melden voor de cursus

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.